Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

1dm3 roztworu glukozy o stężeniu molowym Cm=0,5mol/dm3 uległ fermentacji alkoholowej z wydajnąścią 80 %. Ile wynosi masa powstałego etanolu?

1. Piszemy reakcję fermentacji alkoholowej:

C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2

2. Obliczamy masę glukozy w roztworze:

\scriptsize {Cm = {m_{s} \over {V \cdot M}} ~~ m_{s} = {Cm \cdot V \cdot M} ~~ m_{s}={0,5{{mol} \over {dm^{3}}} \cdot 1{dm^{3}} \cdot 46{{g}\over{mol}}} ~~ m_{s} = {23g}}

3. Obliczamy ile glukozy przereagowało:

\scriptsize {23g \cdot 0,8 = 18,4g}

4. Obliczamy z proporcji ile etaolu powstanie:

\scriptsize {{{180g~glukozy}\over{92g~etanolu}} = {{18,4g~glukozy}\over{xg~etanolu}} ~~ x = 9,4g~etanolu}